De fleste kender til problematikken hvor vi ender med at drikke mange flere genstande end planlagt og det er ikke kun på festivalerne, at vi drikker langt over den anbefalet grænse. Nye tal viser at vi drikker alt for meget alkohol derhjemme, både i hverdagen og især i weekenderne.

Idag findes der mere end 850.000 danskere med et skadeligt alkoholforbrug. Heraf har ca. 250.000 et konkret alkoholmisbrug. En alkoholiker vil ofte ikke indrømme at han/hun har et problem og benægter altså deres alkoholafhængighed. Derfor er det vigtigt at vi er opmærksom på drikkevanerne i hjemmet, både når det kommer til os selv men også vores pårørende, i familien som hos venner. Det kan være svært at konfrontere én der har mistet kontrollen over drikkeriet og som man bor sammen med. Derfor kan det være en god idé først at tage kontakt til en professionel alkoholbehandler og først få rådgivning til hvordan man bedste konfronterer én i familien som ikke umiddelbart har indset sit alkoholproblem.

Har du eller en du kender et alkoholmisbrug?

Prøv f.eks. at stille dig selv følgende spørgsmål i forhold til de sidste 12 måneder og vær ærlig omkring dine svar:

  • Har du været i en situation hvor du har drukket mere alkohol end det var planlagt?
  • Har du meldt dig syg fra arbejdet, forsømt familien eller lignende på grund af du drak for meget alkohol?
  • Har du forsøgt at styre dit alkoholforbrug fordi du synes det tog overhånd?
  • Har du tit lyst til at drikke?
  • Har du efter at have drukket, fået ubehag, f.eks. i form af følelsen af angst eller ensomhed?

Hvis du bare kan nikke godkendende til to af spørgsmålene ovenfor, så er der en overhængende fare for, at du drikker for meget. I dette tilfælde kan det blive nødvendigt med alkoholbehandling – få evt. flere informationer om alkoholbehandling her. At komme ud af et alkoholmisbrug kan nemlig tage alt fra en uge til adskillige måneder. Det afhænger altsammen af problemets omfang og hvilken behandling der anses som værende nødvendig.

Vi skal altså idag blive mere opmærksom på hvor meget vi drikker og det gælder både ude som hjemme. Det er ikke kun unge idag men også voksne der indgår i statistikken. Det er ikke kun ham der sidder på gaden men også hjemme i stuerne. Hvis du eller en pårørende har en alkoholafhængighed, så sørg for at gøre noget ved det før det er for sent.

Læs også denne gode artikel om alkoholmisbrug der giver en god forklaring på udtrykket, og hvordan alkoholmisbrug ikke kun rammer den enkelte misbruger, men også rammer familien og børn.