I takt med det øgede fokus på miljøet og bæredygtighed i samfundet, så er initiativerne begyndt at rykke indendørs og inden for husets fire vægge. Før i tiden var den eneste mulighed for en energioptimering el-sparepærerne, der kunne erstatte de normale glødepærer.

Der er dog kommet mange flere produkter på markedet, som din elektriker kan hjælpe dig med at installere i hjemmet. Således, at både dit husholdningsbudget og miljøet kan nyde godt af boligens optimering af energiforbruget.

Guide: Fem energisparende installationer

Ud over el-sparepærerne, der stadigvæk er ligeså brugbare som før i tiden, så er der kommet et væld af andre opgraderinger. Her er blot et lille udpluk:

  • LED-lys: Det er ikke kun til kunstinstallationer eller koncerter, at der bruges LED-lys. LED bruger nemlig langt mindre varme på at lyse op og sparer derved en masse unødig energi i forhold til glødepærer, der bruger næsten 90 procent af energien på at varme op. LED-lys kan altså være et tilvalg til dig, der vil spare endnu mere energi, når lyset tændes.
  • Lysdæmpere: Mange steder er det ikke nødvendigt med fuldt blus på lampen. Hvis du er i hyggehumør, hvis der skal ses film i stuen eller hvis du ikke behøver at have 100 procent power på lampen, så kan det være en fordel at installere en lysdæmper. Så kan du indstille lysets styrke efter behov og på den måde spare energi.
  • Bevægelsessensorer: Nogle lader bare lyset i garagen brænde natten ud. Andre vælger at installere bevægelsessensorer, der tænder lyset når du kommer hjem, og slukker lyset, når du er kommet inden for hjemmet.
  • Energimåler: Hvis du har svært ved at aflæse den normale energimåler i sikringsskabet, så kan din elektriker montere let mere letlæselige energimåler, som du kan tilkoble, hvor det skal være. Så kan du nemmere finde ud af, hvor meget unødig energi, der bruges på apparatet.
  • Skru ned for lyset: Flere gadgets er på forhånd indstillet til at lyse for fuld kraft og bruger derfor hurtigere energi og strøm. Bare skru en smule ned; det vil hurtigt vise sig i strømprocenten, og opladeren behøver derfor ikke at blive taget i brug så ofte som før.

I det hele taget er der kommet en lang række gode råd af flere firmaer og organisationer, der i samarbejde med landets elektrikere slår et slag for bæredygtigheden. Du kan både få råd og vejledning til andre initiativer hos din lokale elektriker. Søg eventuelt hjælp til ovenstående el-installationer fra en autoriseret elektriker her.